VERS HOUDEN: je kunt het verse brood prima vier dagen bewaren, zolang je het in de papieren zak laat zitten, die goed dichtvouwt en vervolgens in een ziplockzak doet (zie foto). In huishoudfolie wikkelen kan ook, maar dat is minder duurzaam, omdat je de ziplocker kan hergebruiken. Glutenvrij brood bevat veel water, dus door het goed in te pakken zorg je ervoor dat het brood niet uitdroogt. De korst wordt daardoor ook zacht, maar dat is prima. Want het voordeel van een hoog vochtgehalte is dat je een knapperige korst weer snel kan terugkrijgen door het (ingevroren) brood in een hete oven te leggen, een sneetje te verwarmen in een pan, broodrooster of op de bbq. Geen extra water gebruiken. Als je denkt dat je het hele brood dezelfde dag nog gaat opeten, kan je het brood beter bewaren in een papieren zak, dan is de korst op z’n best.

INVRIEZEN: Het brood kan je invriezen, zowel in plakjes als in z’n geheel. Het heeft niet mijn voorkeur, want het kruim verliest iets van de smeuïgheid en bindingskracht. Voordat je het in de vriezer legt, is het belangrijk dat je het brood eerst volledig laat afkoelen, in ieder geval niet eerder dan 6 uur na het ophalen, zodat je zeker weet dat ook de binnenkant is afgekoeld. Verpak het vervolgens goed luchtdicht (in een ziplocker bijv, zoveel mogelijk lucht eruit knijpen). Als je het brood in z’n geheel invriest, laat je het brood eerst volledig ontdooien. Voor een knapperige korst leg je de baguette (5 minuten) of het hele brood (10 minuten) in een voorverwarmde oven, zo hoog mogelijk, minimaal 230 graden. Ingevroren sneetjes kan je rechtstreeks in een broodrooster doen, je krijgt dan een mooi resultaat.