Bestellen
Sourdough Stereo is per 1 augustus 2023 verhuisd naar Zweden. Daar, in de buurt van Växjö, bak ik broden en ben ik een boek aan het schrijven over de beste manier om het ultieme glutenvrije 700 grams desembrood te maken. Verder is het doel om een bed & breakfast te starten, uiteraard helemaal glutenvrij. Jullie zijn daar van harte welkom en voor updates kan je me blijven volgen op Pixelfed en Mastodon. Hoop je daar te ontmoeten! Deze website blijft voorlopig online, voor updates en informatie over glutenvrij brood bakken. Bedankt voor jullie enorme support en trouwe klandizie!
In Nederland kun je voor glutenvrij brood terecht bij Happy Belly in Eindhoven of Pouwer Desem in Vianen die dezelfde kwaliteit brood bakken, ook van uitsluitend meel, water en zout. Of ga zelf bakken en volg een workshop bij Annemieke. Het kookboek ‘Bakes Simple’ van Cannelle & Vanille met recepten van gist- en desembroden is ook een dikke aanrader.
Uit nostalgie houd ik onderstaande informatie nog even beschikbaar 🙂
Iedere bakker doet z’n eigen ding, maar ik geloof heilig in puur natuur. Mijn brood bevat daarom uitsluitend water, meel en (gejodeerd) zout. Naast glutenvrij is het daarom ook sojavrij, bevat het geen E-nummers of glutenvrij tarwemeel, het is veganistisch en low FODMAP. Bovendien is al het meel van Europese oorsprong (m.u.v. psyllium). Hier lees je meer over hoe ik het brood maak, wat ervoor nodig is en waarom handgemaakt brood duurder is, maar mijn brood nog altijd goedkoper is dan de meeste andere glutenvrij broden.
Omdat ik geen gebruik maak van allerlei kunstmatige hulpmiddelen om het brood luchtig en lang houdbaar te maken, heeft de korst een stevige beet. Sommigen zijn dat niet meer gewend, vandaar dat ik hier ook even benoem. Dit is echt brood met echte smaak en textuur. En net als het beste glutenhoudende desembrood is mijn brood soms ietsje plakkerig van binnen. Heerlijk!
Vers blijft het brood zeker vier dagen goed. Je kunt het ook invriezen, in z’n geheel of in sneetjes. Lees hier meer over hoe je het brood het beste kunt bewaren.
White Trash

Een wit desem van 800 gram met een fermentatie van 36 uur voor een smeuïge kruim met een lange houdbaarheid. Vernoemd naar een voormalige, baanbrekende Berlijnse bar/club. De White Trash is geen zetmeelbom, maar een brood met vezels, mineralen en vitamines, omdat er veel echte meelsoorten inzitten: sorghum, boekweit, haver en volkoren rijst. Sterker, deze witte heeft net als de bruine maar 10% zetmeel en het vezelgehalte ligt bijna net zo hoog als een volkoren glutenbrood! Prijs: 7 euro. Met sesam of maanzaad (mijn favoriet) topping +0,50 euro. Ook te bestellen in de familie editie van 1200 gram! Dan is ie 10,50 euro en met topping 11,25 euro.
Ingrediënten: water, sorghum, aardappelzetmeel, haver, volkoren rijst, boekweit, psyllium, zout. Voedingswaarde per 100 gram: vezels 6,41, eiwit 5,37, vet 0,85, koolhydraten 41, waarvan suiker 0,28, calorieën 197 én door het gebruik van de verschillende mooie meelsoorten een gezonde dosis van o.a. natrium, kalium, vitamine C, ijzer, Vitamine B6, magnesium, calcium.
Wheat Is Dead

Wil je net wat meer vezels, meer eiwitten, meer mineralen en vitamines, en een donkerdere smaak dan kan je kiezen voor de ‘Wheat Is Dead’. Een volkoren variant van 800 gram, met 40 uur fermentatie en met slechts 10% zetmeel! Je krijgt extra veel goeds binnen van Hollandsche teff, gierst, sorghum, boekweit, bruine rijst en een schepje haver. Geen E-nummers, suikers, gom, soja, lupine of andere onsmakelijke hulpstukken. En dat voor 7 euro, dat is nog geen 90 eurocent per 100 gram! Lastige klus om daarvoor überhaupt een glutenvrij brood te vinden, laat staan eentje met zoveel knappe voedingsstoffen. Met maanzaad topping is ie zeveneneenhalf. Sesam kan ook. Of een mix, doe eens gek. Ook te bestellen in de familie editie van 1200 gram! Dan is ie 10,50 euro en met topping 11,25 euro.
Ingrediënten: water, sorghum, aardappelzetmeel, teff, boekweit, volkoren rijst, haver, bruine gierst, psyllium, zout, lijnzaadmeel. Voedingswaarde per 100 gram: vezels 6,41, eiwit 5,41, vet 2,80, koolhydraten 39, waarvan suiker 0,48, calorieën 212 én door het gebruik van de verschillende mooie meelsoorten een gezonde dosis van o.a. natrium, kalium, vitamine C, ijzer, Vitamine B6, magnesium, calcium.
Zero Legged Teckel

Ineens zag ik het: de baguette lijkt op een teckel zonder poten. Ik weet het, teckel is geen teckel in het Engels. Maar dachshund klinkt niet. Dus dan maar een Creoolse samensmelting. De baguette van ongeveer 35 x 7 cm en 275 gram heeft een stevige korst, een zacht, luchtig kruim, een heerlijke smaak én voedingswaarde. Zo goed, dat het “als echt brood smaakt”, aldus veel klanten. Likje boter erop en je dag kan niet meer stuk. Beloofd. De prijs van de Zero Legged Teckel is 3 euro.
Ingrediënten: water, sorghum, aardappelzetmeel, boekweit, volkoren rijst, witte rijst, haver, psyllium, zout. Voedingswaarde per 100 gram: vezels 5,96, eiwit 4,84, vet 0,85, koolhydraten 41, waarvan suiker 0,28, calorieën 197 én door het gebruik van de verschillende mooie meelsoorten een gezonde dosis van o.a. natrium, kalium, vitamine C, ijzer, Vitamine B6, magnesium, calcium.
ARe yOU YeLLOw?!

Een brood voor iemand die het culinaire avontuur niet schuwt. Kurkuma, venkelzaad, nigella. Als je dat afkort met de twee beginletters krijg je kuveni. Als je dat dan weer op z’n Brabants uitspreekt ‘hoef je m niet’. Maar je wil m wel! Smeer een sneetje ARe yOU YeLLOw?! in met lekkere volvette yoghurt (of vetvrije skyr), bestrooi met sumak, leg er een gepocheerd eitje op en schenk er een pittige beurre noisette over. Zit je in die hoek van smaak, dan wacht ie op jou, voor 8 euro, ruim 800 gram. Voor meer inspiratie kijk je hier. Ook te bestellen in de familie editie van 1200 gram! Dan is ie 12 euro.

Ingrediënten: water, sorghum, aardappelzetmeel, boekweit, volkoren rijst, witte rijst, haver, psyllium, zout, kurkuma, venkelzaad, nigellazaad. Voedingswaarde per 100 gram: vezels 5,96, eiwit 4,84, vet 0,85, koolhydraten 41, waarvan suiker 0,28, calorieën 197 én door het gebruik van de verschillende mooie meelsoorten een gezonde dosis van o.a. natrium, kalium, vitamine C, ijzer, Vitamine B6, magnesium, calcium.
Afbakkertjes

Vanuit de vriezer veertien minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, daarna kan de broodtrommel gevuld worden. In de lunchpauze zie je de jaloerse blikken van je collega’s. Schattig van buiten, vullend van binnen. Want gemaakt van hetzelfde deeg als de White Trash en de Wheat is Dead. Geen zetmeelbommetjes dus. Daardoor ook veel minder luchtig dan supermarktafbakbroodjes, maar deze zijn gezond en vullend! Prijs: 1 euro per stuk, kiezen uit wit of bruin. De broodjes bak ik als laatste, dat betekent dat je ze rond 12.30 uur kunt ophalen.
Ingrediënten: zie White Trash en Wheat is Dead.
🚀🪐 Space Waste 💥🛸

Flinterdunne meteoriet crackers, gebaseerd op authentiek Zweeds knäckebröd, maar dan met een onregelmatige vorm en onbedwingbare luchtbellen. Elke keer anders, elke keer lekker. Wat je krijgt zijn vijf met de hand uitgerolde crackers van 15 tot 20 cm doorsnee, elk ongeveer 30 gram. De smaak is rogge, komijn, een vleugje anijs en een klein bittertje van de lijnzaad. Leg er een lokale, belegen boerenkaas op of een zelfgemaakte zalmsalade of een humus van kikkererwten met lavasolie en dragon of of of…. De ideale gangmaker op een feestje, borrel of, dikke doei, gewoon je eigen lunch. Prijs: 3,25 euro.
Ingrediënten: water, aardappelzetmeel, boekweit, teff, volkoren rijst, lijnzaad, psyllium, zout, komijnzaad, venkelzaad.
P.I.T.A.
Ik doe gewoon net alsof pita een afkorting is en noem het een Phantastic Inflatable Thin Apparatus. Oftewel P.I.T.A. Wat dan weer associaties oproept met de PETA, een activistische dierenrechtenorganisatie. Nu zit er in mijn P.I.T.A. geen enkel dierlijk product, dus dat past dan prima. Ik doe er luchtig over, maar eigenlijk is het best heel phantastic, een pitabroodje dat glutenvrij, gistvrij en veganistisch is en uitsluitend gemaakt van meel, water en zout. Nu is het aan jou om m af te maken: zet je pan op halve sterkte vuur, vet heel lichtjes in en laat warm worden, leg de (bevroren) pita erin en laat in een paar minuten verkleuren, draai m om en doe hetzelfde tot de buitenkant mooie donkerbruine vlekken vertoont. Als de pita helemaal blij is bolt ie op. Wacht even met opensnijden, want de stoom die binnenin zit is goed heet. Om helemaal in de plantaardige hoek te blijven vul je m bijvoorbeeld met vegan mayo, kropsla, dun gesneden venkel, plakjes augurk en zo’n sappige Beyond Burger. Prijs: 1 euro, per stuk te bestellen.
Ingrediënten: water, aardappelzetmeel, sorghum, boekweit, volkoren rijst, haver, psyllium, bruine gierst zout.