Sourdough Stereo
Vanuit mijn huis in Rotterdam-West bakte en verkocht ik het allerbeste glutenvrije desembrood. Ik wilde niet wachten op een geschikt winkelpand, dus had ik alvast een Rofco B40 oven aangeschaft en thuis nog ergens een laatste vrije plek gevonden waar ie paste. Op 10 september 2022 ben ik gestart met de verkoop. Hiermee ben ik de eerste glutenvrije desembakker in Nederland! Ondertussen ben ik verhuisd naar Zweden, maar deze website blijft online met praktische info en recepten.
Sinds het moment dat ik weet dat mijn zoon coeliakie heeft ben ik gaan experimenteren met glutenvrij broodbakken. Een frustrerende bezigheid. Recepten op internet leveren stuk voor stuk saaie of rare broden op. Meelmixen smaken onnatuurlijk en broden uit de supermarkt (of zelfs bij sommige glutenvrije bakkers!) zijn ronduit vies. Meestal omdat er van alles wordt toegevoegd dat niet thuis hoort in brood, zoals suiker, ei, melk, gom en (chemisch bewerkte) broodverbeteraars.
Maar dat is allemaal niet nodig als je het lekkerste verse brood wilt. Tijd voor een evolutie! Glutenvrije broden met een superknapperige korst, een zachte, elastische binnenkant en kneiterlekker! Geen rare hulpmiddelen, maar puur natuur, Alleen meel, zout en water. Bovendien maak ik alles zelf, dus zonder kant-en-klare meelmixen of andere halffabrikaten. Ik geloof heilig in het ambacht van de bakker en neem afstand van de ‘afbakcultuur’ waar de meeste bakkers zich schuldig aan maken. Ga eens op zoek naar de kleine, zelfstandige bakker die zijn eigen meelmix samenstelt, zijn eigen desemstarter maakt, alleen meel, water en zout gebruikt en alles zelf doet. Je zult merken dat die bakkers lastig te vinden zijn, waarschijnlijk nog geen vijftig in heel Nederland! Mijn voorbeelden zijn Meneer Leffers in Delft en Jeroen Bakt Brood in Rotterdam-Noord. Microbakkerijen waar met pure liefde (glutenhoudend) brood met lange fermentatie worden gemaakt. Met de hand, vanaf nul.
Mijn doel is om brood te maken dat iedereen lekker vindt. Dus niet alleen voor mensen die gluten niet verdragen of liever geen gluten eten. Ik zie die twee verschillende kanten als een stereobeeld dat samensmelt tot een geweldig geluid. Oftewel, een absurd lekker brood voor iedereen! Verder is de naam te verklaren uit mijn liefde voor muziek. Ik heb mijn hele leven muziek gemaakt, in bands gespeeld en in 2022 een EP gemaakt met mijn soloproject The Dad. Daarnaast heb ik in 2016 MONO opgericht, een club/bar in Rotterdam-Noord, dus stereo leek mij een logisch vervolg 🙂
O en dan mijn naam nog: Mark Kuijpers. Bel, app, mail, stuur me een brief. Ik vind het leuk om je advies te geven over brood bakken of om je wegwijs te maken in glutenvrij land.