Recepten
Glutenvrije Oud-Hollandsche pannenkoeken
Glutenvrije pannenkoeken, de ultieme versie! Nooit meer pannenkoeken uit dure pakjes met nul voedingswaarde. Deze pannenkoeken zijn de bom en je merkt aan niets dat ze glutenvrij zijn. De bruine gierst is soms lastig te krijgen, vervang dit dan door sorghum. Hetzelfde geldt voor haver en boekweit. Het internet staat vol met recepten waar heel veel boekweit wordt gebruikt, soms als enige ingrediënt. Ik vind dat nogal vreemd. Boekweit heeft een hele indringende, specifieke geur en smaak en die heeft als hoofdbestanddeel niks te zoeken in pannenkoeken. Sorghum heeft iets prachtigs neutraal: licht zoet en tarwe-achtig. In combinatie met een vleugje andere meelsoorten geeft het een fantastische smaak. Lekkerder dan een tarwe pannenkoek!
Benodigd: 2 beslagkommen, een steelpan, een garde, een pan van 28 cm doorsnee (tip: De Buyer).
Ingrediënten, voor 15 pannenkoeken:
- 225 gr sorghummeel
- 15 gr bruine gierstmeel
- 15 gr havermeel
- 15 gr boekweitmeel
- 70 gr aardappelzetmeel
- 6 gr psylliumpoeder (dus geen psylliumhusk)
- 50 gr gesmolten roomboter
- 4 gr zout (of een grammetje meer als je van ‘hoog op smaak’ houdt)
- 4 eieren
- 900 gr volle melk
Bereiding:
Mix eerst de sorghum, gierst, zetmeel, psyllium en zout goed door in een beslagkom, met een garde. Mix in een andere kom de melk, de eieren en de gesmolten boter. Voeg ongeveer de helft van het natte mengsel toe aan het meel en mix totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg dan de rest toe en mix alles tot een glad beslag. Laat ongeveer 30 minuten staan, zodat de psyllium al het vocht heeft opgenomen. Doe een klontje roomboter (dat is een must!) in een pan die is voorverwarmd op 3/4 hitte. Neem een volle soeplepel (90 -100 gram), giet het in de pan en laat het beslag door de hele pan rondgaan. Per kant laat je de pannenkoek ongeveer een minuut garen. Geniet ervan!
Glutenvrije American Pancakes
Soms wil je pannenkoeken die als een hemelse spons ahornsiroop absorberen of die perfect combineren met warme bosbessen en een blob volle, rijke yoghurt. Deze American Pancakes zijn luchtkussentjes en smelten in je mond! En ze hebben ook nog eens voedingswaarde! Noem me arrogant, maar ik heb ze nog niet gevonden online: pannenkoeken met natuurlijke ingrediënten, voedingswaarde én smaak! Terwijl het echt niet moeilijk is. Probeer nou eens te stoppen met die pakjes uit de supermarkt waar niks in zit of met die recepten met xanthum gum en zetmelen. Ik help je er graag bij en deel dit geweldige recept.
Je hebt nodig: 3 (beslag)kommen, een steelpan, een garde en een (gietijzeren) pan. Ik en heel erg fan van het Zweedse Lursta, die hebben een kleine en ongelooflijk mooie pan die speciaal voor pannenkoekjes is gemaakt: de Arvet. Het is een investering, maar de pan gaat generaties mee! Sowieso ben ik voorstander van het gebruik van gietijzeren en koolstofstalen pannen.
Ingrediënten, voor 9 pannenkoekjes (gierst, boekweit en/of haver kun je evt. door sorghum vervangen):
- 90 gr sorghum
- 5 gr bruine gierst
- 5 gr haver
- 5 gr boekweit
- 30 gr aardappelzetmeel
- 3 gr psylliumpoeder (dus geen psylliumhusk)
- 4 gr zout
- 10 gram bakpoeder
- 200 gr karnemelk
- 25 gr gesmolten roomboter
- 1 ei (gesplitst)
- 1 volle eetlepel suiker
Bereiding:
Maak een kom vetvrij met wat citroen- of limoensap. Splits de eieren en klop het eiwit in de vetvrije kom met de suiker tot een stevige, ‘piekende’ massa. Mislukt dit? Maakt niet uit, je pannenkoekjes worden iets minder luchtig, maar zijn net zo lekker. Neem een andere kom en mix hierin de sorghum, gierst, haver, boekweit, zetmeel, psyllium, zout en bakpoeder goed door met een garde, zodat je geen klontjes meel meer ziet. Mix in weer een andere kom de melk, de eidooiers en de gesmolten boter. Voeg dit toe aan het meel en begin gelijk met kloppen en ga door totdat je geen klontjes meer ziet. Spatel als laatste voorzichtig de eiwitten er doorheen. ‘Vouw’ het erin. Niet kloppen, want je wilt dat de eiwitten luchtig blijven. Laat ongeveer 15 minuten staan, zodat de psyllium al het vocht heeft opgenomen en het bakpoeder zijn belletjes heeft kunnen creëren. Zet nu de pan op het vuur en laat volledig op temperatuur komen. Zeker bij een gietijzeren pan heeft dat tijd nodig. Mijn pan zet ik op 4/10, maar een andere pan heeft misschien halve hitte of hoger nodig. De pannenkoek is na 1,5 minuut per kant klaar, dus ga op zoek naar de juiste instelling van je fornuis. Doe een klontje roomboter in de pan en giet ongeveer een halve soeplepel (50 gram) in het midden van de pan. Met een spatel kan je de pannenkoek heel makkelijk rond maken als dat niet meteen is gelukt. Laat de pannenkoek anderhalve minuut met rust en draai m dan voorzichtig, maar snel om.